gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

Bel om gratis te veranderen van energieleverancier of voor energieadvies!

gas en elektriciteit

Hulp nodig bij het afsluiten van een energiecontract?

CallMePower belt je gratis terug of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Alle energiepremies voor renovaties en energiezuinig wonen!

energiepremies woning renoveren

Particulieren die investeren in energiebesparing kunnen worden beloond met een financieel duwtje in de rug. Zo willen de verschillende overheden in ons land mensen stimuleren om hun eigen woning energiezuiniger te maken. Daarom is het belangrijk zich voor de start van renovatiewerken goed te informeren over welke energiepremies, renovatiepremies, subsidies en andere tegemoetkomingen je kan aanvragen en wat de exacte voorwaarden en procedures zijn. Het overzicht hieronder helpt je daarbij.


Wat zijn energiepremies of subsidies?

Energiepremies of ook wel subsidies betekent volgens de Vlaamse overheid het volgende:

We zetten de verschillende energiepremies op een rijtje en beginnen op het federale niveau. Daarna bespreken we de premies die je in Vlaanderen, Wallonië en Brussel (het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) kunt aanvragen. En omdat je zeker niet mag vergeten ook op lokaal niveau te informeren naar eventuele energiepremies verwijzen we jou, onderaan dit artikel, door naar het juiste loket hiervoor. Dit alles heeft als doel om de energieprestatie van je woning of huis te verbeteren. Iedereen kan profiteren van de mogelijkheden die worden geboden.

De renovatiepremies op federaal niveau

De federale Belgische overheid had vroeger twee maatregelen ter ondersteuning voor woningeigenaars die hun huis of appartement energiezuiniger wilden maken. Tegenwoordig is nog slechts een van die maatregelen actief, namelijk het verlaagde btw-tarief voor woningrenovaties.

Belastingvermindering

De tweede maatregel, die bestond uit een belastingvermindering voor de kopers of bouwers van een energiezuinige woning, liep af op 31/12/2011. Enkel wie voor die datum de woning kocht of begon te bouwen heeft nog recht op een fiscaal attest, en dat gedurende de eerste tien jaar na de officiële vaststelling dat de woning voldoende energiezuinig is.


Kijk hier indien je meer informatie wenst over de belastingvermindering voor kopers of bouwers van energiezuinige woningen.

Verlaagd BTW-tarief voor renovaties

Het verlaagde BTW-tarief (6% in plaats van 21%) is wel nog steeds actief. Het geldt voor renovaties aan woningen die minstens 10 jaar oud zijn. De maatregel geldt voor alle renovaties en dus niet alleen voor energiebesparende werken. Isolatiewerken en het plaatsen van zonnepanelen, van een zonneboiler of van een energiezuinige verwarmingsketel vallen dus ook allemaal onder dit verlaagde tarief. Let wel op, het tarief geldt enkel als u een aannemer inschakelt en als het huis of appartement voor private bewoning wordt gebruikt.

Meer weten over de premies? Bekijk dan onze pagina met alle isolatiepremies.

De regionale of gewestelijke premies

Ook de verschillende gewesten in ons land proberen door allerlei maatregelen mensen te stimuleren om hun woning energiezuiniger te maken. Dit is een overzicht van de subsidies, premies en tegemoetkomingen die je bij de Vlaamse, Brusselse of Waalse overheid kunt aanvragen.

Energiespremies in Vlaanderen

Vlaanderen heeft een divers aanbod aan maatregelen om woningeigenaars en aspirant-woningeigenaars te helpen een keuze te maken voor energiebesparing. We kunnen deze hier niet allemaal in detail bespreken maar we willen je alvast op de juiste weg zetten om de premies of subsidies aan te vragen.

Dakisolatie

Eén renovatiepremie heeft de Vlaamse overheid ondertussen afgeschaft, namelijk de belastingvermindering voor dakisolatie. Mensen die nog op tijd een renovatie besteld hebben zitten nog in een overgangsregeling, maar wie nu pas beslist om z’n dak te renoveren die hoeft niet meer op een belastingvermindering te rekenen.

Overzicht energiepremies Vlaanderen

Gelukkig bestaan er nog verschillende andere energiepremies en tegemoetkomingen in Vlaanderen. Hieronder geven we je het overzicht van deze subsidies voor het Vlaams Gewest:

 • Een Vlaamse premie die via de netbeheerders wordt uitbetaald. Er zijn verschillende premies, zowel voor zowel bestaande als nieuwbouwwoningen. Een overzicht.
 • Een korting op de onroerende voorheffing voor nieuwbouwwoningen met verlaagd E-peil. Het E-peil is de Belgische energienorm die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. De details van deze regeling vind je hier.
 • Een korting op de onroerende voorheffing gedurende 5 jaar, voor ingrijpende renovaties om woningen energiezuiniger te maken (‘energetische renovatie’). Meer info vind je hier.
 • Voor een dergelijke renovatie kun je ook verlaagde registratierechten bekomen. Dankzij deze korting voor aanvang van de werken heb je een ruimer budget om de werken uit te voeren. Dit zijn de details.
 • Een teruggave van een deel van de schenkingsrechten bij een energetische renovatie.
 • Renovatiepremies en verbeterings- en aanpassingspremies verstrekt door de Vlaamse overheid. Klik op de volgende link voor een overzicht van de premies bij verbouwingen. Of wil je bijvoorbeeld je oude ketel vervangen? Kijk dan op de ganina over de overkoepelende renovatiepremie.


Wie ondanks dit overzicht toch z’n weg niet vindt in het kluwen van premies en subsidies, die kan altijd de website premiezoeker.be bezoeken, daar vind je een overzicht van alle beschikbare Vlaamse, provinciale en gemeentelijke premies.

Energiepremies in Wallonië

In het Waalse gewest zijn verschillende maatregelen actief om woningbezitters te helpen energie te besparen.

Recent, op 1 maart 2018, werden de bedragen van de zogenaamde "primes energies" herzien. Er kunnen premies aangevraagd worden voor allerlei renovaties, gaande van thermische isolatie, tot de installatie van warmtepompen, zonneboilers en ketels voor biomassa. Belangrijk om te weten is ook dat deze "primes" enkel geldig zijn voor woningen die reeds minstens 20 jaar bewoond werden. Alle details en de aanvraagprocedure vind je op deze website.

Dak isoleren

Bovendien verstrekt Wallonië premies aan mensen die zonnepanelen laten installeren (premie gedurende vijf jaar). En ook voor het renoveren van een dak kunt u een belastingvermindering krijgen, in de vorm van een fiscaal attest. Alle informatie daarover kun je hier vinden.

Energiepremies in Brussel

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een handige website gemaakt waar mensen online de verschillende soorten energiepremies kunnen aanvragen die in het gewest beschikbaar zijn. In grote lijnen zijn er in Brussel tegemoetkomingen en premies beschikbaar in de volgende categorieën:

 • Het uitvoeren van een energieaudit (een studie naar hoe uw woning energiezuiniger kan worden gemaakt).
 • Premies voor betere ventilatie en isolatie (daken, muren, vloeren, beglazing, mechanische ventilatie)
 • Premies voor verwarmingsketels, gasconvectors, warmtepompen (sanitair en verwarming), individuele schoorstenen en zonneboilers.

Lening met lage rente voor verbeteren energieprestatie

Bovendien kunnen particulieren, zowel eigenaars als huurders, in Brussel een voordelige lening afsluiten, met een intrestvoet tussen 0 en 2 procent, om werken uit te voeren die de energieprestaties van de woning verbeteren. De lening kan bijvoorbeeld worden aangevraagd bij Homegrade.

De verschillende lokale premies

Veel gemeenten en verschillende provincies hebben daarnaast nog eigen maatregelen genomen die moeten bijdragen aan het energiezuiniger maken van gezinswoningen.

Welke lokale subsidies zijn er?

Woon je in Vlaanderen dan kun je deze premies in principe terugvinden met de hiernaast genoemde website Premiezoeker.be. Wie niet in Vlaanderen woont, of wie liever de meest recente informatie persoonlijk ontvangt, die kan daarvoor terecht bij zijn gemeente- en provinciebestuur.

Tot slot: dé ultieme tips voor energiepremies

Het is altijd zonde om geld mis te lopen waar je recht op hebt, enkel omdat je niet op de hoogte was van het bestaan van een bepaalde premie of subsidie. Misschien stel je zelfs renovatiewerken uit omdat je een te hoge inschatting maakt van de kostprijs. Dat is dubbel zonde, want daardoor blijf je mogelijk jarenlang meer energie verbruiken dan nodig en daar betaal je dan weer voor via de facturen van gas en elektriciteit.

 • subsidies checken en besparen doe je zo:
 • Bekijk voordat je begint met renoveren welke werken je wil uitvoeren en bekijk aandachtig alle mogelijke premies!
 • Let op alle beschikbare energiepremies in België, op federalaal, regionaal en lokaal niveau!
 • Check de website van Premiezoeker
 • Vergelijk je huidige energietarief met andere aanbieders op onze vergelijkingsite

Het klopt echter wel dat er zoveel maatregelen bestaan dat sommige particulieren door de bomen het bos niet meer zien. Gelukkig worden er de laatste tijd initiatieven genomen om het particulieren gemakkelijker te maken om de renovatiepremies aan te vragen waar ze recht op hebben, zoals de ‘Premiezoeker’-website in Vlaanderen of de website voor het online aanvragen van premies in Brussel. Hopelijk heeft ook dit artikel je op de juiste weg kunnen zetten!

Door te gaan renevoren of isoleren en zo de energieprestatie van je woning te verbeteren, kun je besparen op de energiefactuur. We willen we je als laatste tip meegeven om je huidige energietarief te vergelijken. De prijs per kWh kan namelijk goedkoper! De tarieven en aanbiedingen van onze energieleveranciers veranderen maandelijks en wij houden dit allemaal bij voor je in onze onafnakelijke vergelijker. Je kunt ook onze adviseur telefonisch raadplegen om voor jou de voordeligste aanbieding te vinden op het gratis telefoonnummer 02 588 92 38.

Geactualiseerd op