Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle groene energieleveranciers.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Terugdraaiende teller zonnepanelen uitgelegd

terugdraaiende teller

De terugdraaiende teller is een uitkomst voor eigenaren van zonnepanelen. Bij injectie van elektriciteit op het net draait de energiemeter terug. In dit artikel leggen we alles uit over de zonnepanelen terugdraaiende teller en hoe de toekomst van de terugdraaiende teller eruit ziet na de introductie van de digitale energiemeter.


Wat is een terugdraaiende teller zonnepanelen?

Een terugdraaiende teller zit ingebouwd in de traditionele, oftewel analoge energiemeter. Dit type energiemeter is vooral handig voor eigenaren van zonnepanelen, doordat de terugdraaiende teller het elektriciteitsverbruik kan compenseren.

Bij het opwekken van zonne-energie zal je in de meeste gevallen niet altijd alle elektriciteit zelf kunnen verbruiken. De elektriciteit die je niet verbruikt kan je op het energienet injecteren, zodat andere huishoudens gebruik kunnen maken van groene stroom. De terugdraaiende teller, zoals de naam al doet vermoeden, draait de meterstand terug op basis van de hoeveelheid geleverde elektriciteit in kWh.

Nieuwe energieleverancier kiezen? Energie vergelijken doe je met CallMePower!

Hoe werkt een terugdraaiende teller zonnepanelen?

De teller op je energiemeter geeft je totale elektriciteitsverbruik aan in kWh op een scherm met witte cijfers in een zwart en rood gedeelte. De cijfers in het zwarte gedeelte worden gebruikt voor de opgave van je meterstanden.

Wanneer er energie wordt geproduceerd door middel van zonnepanelen, dan draaien de meterstanden in dit gedeelte terug. Hierdoor ontstaat een compensatie van je verbruikte en geleverde elektriciteitsverbruik.

Terugdraaiende teller en het prosumententarief

Eigenaren van zonnepanelen en een terugdraaiende teller betalen het prosumententarief. Doordat de elektriciteitsprijs uit meerdere componenten bestaat, zoals heffingen en nettarieven, wordt hier rekening mee gehouden als je elektriciteit het energienet op stuurt.

Zonder het prosumententarief zou je al deze componenten kunnen compenseren, terwijl je wel voor deze componenten moet betalen. Het prosumententarief wordt daarom aangerekend als onderdeel van de distributienettarieven.

Zonnepanelen offerte
Zonnepanelen offerte

Offerte voor zonnepanelen ontvangen?

Vraag gratis en geheel vrijblijvend een offerte en besparingsanalyse aan voor de installatie van zonnepanelen bij Belivert.


Klik hier voor een gratis offerte

Terugdraaiende teller en komst digitale meter

In heel Vlaanderen is Fluvius bezig met het vervangen van de ouderwetse, analoge energiemeters. Hierdoor verandert er voor huishoudens met zonnepanelen het een en ander.

Afschaffing terugdraaiende teller zonnepanelen

Op 1 maart 2021 heeft het Grondwettelijk Hof besloten om de terugdraaiende teller af te schaffen voor nieuwe en bestaande installaties in Vlaanderen. Deze beslissing is gemaakt nadat de energieregulator VREG in beroep ging.

Volgens de energieregulator was er discriminatie tussen de prosumenten die gebruik konden maken van de terugdraaiende teller en de andere prosumenten. Daarnaast zorgt de terugdraaiende teller, volgens de VREG, niet voldoende voor aanpassingen in verbruiksgedrag voor de energietransitie. Het Grondwettelijk Hof gaf de VREG hierin gelijk, waardoor het principe van een terugdraaiende teller is afgeschaft.

Meer weten over de digitale meter en zonnepanelen? Ga naar onze pagina over de digitale meter zonnepanelen.

Zonnepanelen terugdraaiende teller behouden

Voorheen was het mogelijk om de analoge meter tot 1 januari 2025 te behouden. Zolang je de analoge meter hebt, was het mogelijk om van de terugdraaiende teller te blijven profiteren. Na de uitspraak van het Grondwettelijk Hof op 1 maart 2021 is dit echter niet meer mogelijk.

Zodra Fluvius de digitale meter komt installeren, zal de analoge energiemeter direct worden verwijderd. Bovendien is het weigeren van de digitale energiemeter niet mogelijk, waardoor op den duur alle huishoudens in Vlaanderen een digitale meter hebben.

Nieuwe zonnepanelen en terugdraaiende teller

Indien je nog gebruik maakt van een analoge energiemeter is het uiteraard wel mogelijk om nieuwe zonnepanelen te installeren. Om de zonnepanelen premie te ontvangen is een digitale meter echter verplicht. Het is dus sterk aan te raden om een digitale meter aan te vragen als je ervoor kiest om zonnepanelen te laten plaatsen. Deze is aan te vragen bij de netbeheerder.

Nog niet zeker hoe je de zonnepanelen moet plaatsen? Bekijk de zonnekaart en behaal een optimaal rendement.

Invloed capaciteitstarief terugdraaiende teller zonnepanelen

Vanaf 1 januari 2023 wordt in Vlaanderen het capaciteitstarief ingevoerd. Dit is een speciaal energietarief waarbij de focus ligt op het maandelijkse piekverbruik. Voor huishoudens die nog een terugdraaiende teller gebruiken kan de energiefactuur door dit nieuwe tarief worden aangepast. Bekijk onze pagina over het capaciteitstarief en bereken de nieuwe nettarieven.

Zonnepanelen offerte
Zonnepanelen offerte

Offerte voor zonnepanelen ontvangen?

Vraag gratis en geheel vrijblijvend een offerte en besparingsanalyse aan voor de installatie van zonnepanelen bij Belivert.


Klik hier voor een gratis offerte

Voordelen terugdraaiende teller zonnepanelen

Volgens sommigen zou de terugdraaiende teller aantrekkelijker zijn dan de nieuwe, digitale energiemeter. De terugdraaiende teller en het bijbehorende prosumententarief zou grotere besparingen voor de consument opleveren.

Terugdraaiende teller voordeliger?

De bewering dat een terugdraaiende teller voordeliger is dan de digitale meter is niet geheel waar. Dit is namelijk volledig afhankelijk van je verbruikspatroon.

Voor huishoudens die het grootste gedeelte van de opgewekte elektriciteit direct gebruiken is een digitale meter voordeliger. De terugdraaiende teller is voordeliger als je verreweg het grootste gedeelte van de geproduceerde elektriciteit het energienet op stuurt.

Door je verbruikspatroon aan te passen en het grootste gedeelte van de opgewekte elektriciteit direct te verbruiken of door deze elektriciteit op te slaan in een thuisbatterij, is het mogelijk om te besparen op je kosten met een digitale meter.

Hoge energiefactuur? Je energiefactuur verlagen doe je met de tips van CallMePower!

Voordelen digitale energiemeter

Een groot voordeel van de digitale energiemeter is het feit dat je je energieverbruik kunt opvolgen. Waar het voorheen lastig was om je exacte verbruik in te zien, kun je nu door middel van de digitale energiemeter je verbruik opvolgen.

Het opvolgen van je energieverbruik is handig als je de apparaten met een hoog energieverbruik wilt opsporen. Daarnaast is het uiteraard goed om te weten hoeveel elektriciteit je maandelijks verbruikt.

Injectietarief
Injectietarief

Injectietarieven vergelijken?

Bel CallMePower om gratis alle injectietarieven in Vlaanderen te vergelijken.

Injectietarief
Injectietarief

Injectietarieven vergelijken?

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Geactualiseerd op

Lees meer over zonnepanelen