Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle groene energieleveranciers.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Premie zonnepanelen 2023: alle voorwaarden en aanvragen

Premie zonnepanelen

Sinds begin 2021 is er een zonnepanelen premie in het leven geroepen door de Vlaamse overheid. Met behulp van deze zonnepanelen premie worden de prijzen van fotovoltaïsche panelen ineens een stuk aantrekkelijker en is de terugverdientijd korter. In dit artikel leggen we uit wat de zonnepanelen premie inhoudt, wat de bedragen zijn en hoe je de premie kunt aanvragen.


Wat is een zonnepanelen premie?

Een zonnepanelen premie wordt ook wel een zonnepanelen subsidie genoemd. Het is in principe een vergoeding die wordt toegekend aan een bepaalde investering. In dit geval gaat het om een geldbedrag voor de installatie en het ingebruik nemen van zonnepanelen.

Waarom een zonnepanelen premie in 2023?

Om de productie van groene stroom te stimuleren en de energietransitie te versnellen, heeft de Vlaamse overheid de zonnepanelen premie in het leven geroepen.

Het aanschaffen van zonnepanelen kan een grote investering vereisen en het rendement is voor sommige huishoudens niet aantrekkelijk genoeg. Doordat je nu van de Vlaamse overheid een zonnepanelen premie kunt ontvangen is de terugverdientijd van zonnepanelen een stuk korter, waardoor de installatie interessanter wordt.

Wellicht ook interessant… Lees meer over de oorzaken van klimaatverandering of de gevolgen van luchtvervuiling.

Premie zonnepanelen digitale meter

In Vlaanderen is sinds 1 juli 2019 de digitale meter in gebruik genomen, waardoor de terugdraaiende teller langzaam aan het verdwijnen is. Dit kan negatieve financiële gevolgen hebben voor huishoudens met zonnepanelen. Deze huishoudens kunnen een retroactieve zonnepanelen premie aanvragen. Meer hierover aan het einde van dit artikel.

Zonnepanelen offerte
Zonnepanelen offerte

Offerte voor zonnepanelen ontvangen?

Vraag gratis en geheel vrijblijvend een offerte en besparingsanalyse aan voor de installatie van zonnepanelen bij Belivert.


Klik hier voor een gratis offerte

Zonnepanelen premie berekenen en bedragen 2023

De hoogte van de zonnepanelen premie hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte van de installatie en het jaar van installatie. Het is daarom aan te raden om voordat je ervoor kiest om zonnepanelen te installeren de hoogte van de zonnepanelen premie te berekenen.

Hoe zonnepanelen premie berekenen?

Het aantal zonnepanelen dat je wenst te installeren heeft de grootste invloed op de hoogte van de zonnepanelen premie. Om de zonnepanelen premie te bereken, zal je eerst moeten nagaan hoeveel wattpiek (Wp) de gewenste installatie heeft.

In 2021 en 2022 bedraagt de zonnepanelen premie € 300 per kWp tot een maximum van 4 kWp. Voor installaties met een vermogen boven de 4 kWp, bedraagt de premie bijkomend van 4 kWp tot maximaal 6 kWp € 150 per kWp.

Besparen op je energiefactuur? Vergelijk energie en kies het voordeligste energietarief!

Wat is de premie zonnepanelen 2022 in Vlaanderen?

Over de komende jaren zal de zonnepanelen premie langzaam worden afgebouwd. Om deze reden is het aan te raden om tijdig zonnepanelen te installeren, aangezien je anders een grote hoeveelheid subsidies kunt mislopen. Hierdoor zal de terugverdientijd een stuk hoger liggen.

In de tabel hieronder zijn de maximale zonnepanelen premies in Vlaanderen per jaar weergegeven. Het premiebedrag is altijd begrensd tot 40 % van de totale investeringskosten inclusief btw, zoals vermeld op de facturen.

Premie zonnepanelen 2023 Vlaanderen
Jaar Maximale zonnepanelen premie
2021 € 1.500
2022 € 1.500
2023 € 750
2024 € 375

Zonnepanelen premie beschermde afnemers Vlaanderen

De zonnepanelen premie voor beschermde afnemers in Vlaanderen ligt 20 % hoger. In 2021 en 2022 bedraagt de zonnepanelen premie beschermde afnemers € 360 per kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp. Bijkomend vanaf 4 kWp tot 6 kWp bedraagt de premie € 180 per kWp, wat neerkomt op een maximum van € 1.800.

Voor beschermde afnemers is het premiebedrag begrensd op 48 % van de investeringskosten inclusief btw, zoals vermeld op de facturen.

Injectietarief
Injectietarief

Injectietarieven vergelijken?

Bel CallMePower om gratis alle injectietarieven in Vlaanderen te vergelijken.

Injectietarief
Injectietarief

Injectietarieven vergelijken?

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Wat zijn de voorwaarden premie zonnepanelen 2023?

Om een zonnepanelen premie te ontvangen moet je voldoen aan enkele voorwaarden. Het is namelijk niet mogelijk om in alle gevallen een subsidie te ontvangen. Hieronder leggen we de zonnepanelen premie voorwaarden in 2023 uit.

Voorwaarden zonnepanelen premie 2023

Een zonnepanelen premie kan worden aangevraagd door natuurlijke personen en andere rechtspersonen, zoals een vennootschap. De premie kan slechts eenmalig worden ontvangen en is beperkt tot één premie per woning of wooneenheid voor residentiële gebouwen en tot één premie per gebouw voor niet-residentiële gebouwen.

Alle voorwaarden voor het aanvragen van een zonnepanelen premie in 2023 zijn:

  • De premie geldt alleen voor gebouwen die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet van de netbeheerder Fluvius of gebouwen waarvoor meer dan vijf jaar geleden een omgevingsvergunning is afgegeven en het gebouw voldoet aan de EPB-eisen.
  • De zonnepanelen premie is enkel beschikbaar voor een nieuwe installatie met een omvormervermogen van maximaal 10 kVa.
  • De zonnepanelen moeten worden geïnstalleerd door een installateur met een certificaat van bekwaamheid. Voor het aanvragen van de premie moet het RESCert-certificeringsnummer worden vermeld.
  • De zonnepanelen moeten worden geplaatst op het dak van een gebouw.
  • Gedurende een periode van 15 jaar na indienstname mogen de zonnepanelen niet worden verplaatst naar een ander perceel.
  • Uitbreiding van de installatie met zonnepanelen die gebruik maken van de terugdraaiende teller is niet toegestaan.
  • De premieaanvraag moet uiterlijk 24 maanden na de eindfactuur van de installatie worden ingediend.

Naast deze voorwaarden, is het ook verplicht om een digitale energiemeter te hebben. Indien er geen digitale meter aanwezig is, moet deze binnen 90 dagen na de aanmelding van de installatie worden geplaatst. Ook moeten de geplaatste zonnepanelen uiterlijk drie maanden na de AREI-keuring worden aangemeld bij de netbeheerder en is het niet mogelijk een premie te ontvangen als er al zonnepanelen zijn aangemeld op het aansluitpunt.

Bekijk de pagina over zonnepanelen premies van de Vlaamse overheid voor meer informatie over de voorwaarden.

Geen zonnepanelen, maar wel groene stroom? Bekijk de groenste energieleveranciers van België en stap over!

Premie zonnepanelen nieuwbouw 2023

Bij een nieuwbouwwoning is het vaak zeer interessant om gebruik te maken van duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie of een warmtepomp. Bovendien is het mogelijk om in combinatie met een thuisbatterij (bijna) geen elektriciteit meer af te nemen bij je energieleverancier.

Op dit moment zijn er geen speciale zonnepanelen premies voor nieuwbouw beschikbaar. Het is uiteraard wel mogelijk om de reguliere premie aan te vragen als de woning voldoet aan de bovenstaande voorwaarden.

Meer over premies... Bekijk alle isolatiepremies in Vlaanderen.

Aanvraag premie zonnepanelen indienen

De aanvraag van de zonnepanelen premie moet worden ingediend bij de verantwoordelijke netbeheerder. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe een aanvraag premie zonnepanelen indienen werkt.

Hoe premie zonnepanelen aanvragen bij Fluvius?

In heel Vlaanderen is Fluvius de verantwoordelijke netbeheerder. Als je woonachtig bent in Vlaanderen en een zonnepanelen premie wilt aanvragen, zal je dit moeten doen bij Fluvius.

Het aanvragen van de premie kan pas nadat alle werken zijn uitgevoerd. Het aanvragen moet wel binnen drie maanden na indienstname gebeuren. Het aanvragen van de premie kan bij Fluvius zeer gemakkelijk online. Na het invullen van alle gegevens zal Fluvius exacte hoogte van de premie aangeven.

Vraag de premie aan op de Fluvius zonnepanelen premie pagina.

Zonnepanelen offerte
Zonnepanelen offerte

Offerte voor zonnepanelen ontvangen?

Vraag gratis en geheel vrijblijvend een offerte en besparingsanalyse aan voor de installatie van zonnepanelen bij Belivert.


Klik hier voor een gratis offerte

Wat is een retroactieve premie zonnepanelen?

Hoewel de meeste huishoudens tegenwoordig gebruik maken van een digitale meter zonnepanelen, zijn er nog een aantal regio’s in Vlaanderen waar nog een terugdraaiende teller wordt gebruikt voor het bijhouden van het energieverbruik.

Eigenaars van zonnepanelen die een digitale meter hebben gekregen en financieel benadeeld zijn door het verdwijnen van de terugdraaiende teller, kunnen de retroactieve premie zonnepanelen ontvangen.

Retroactieve premie zonnepanelen Fluvius

Om de retroactieve premie zonnepanelen te ontvangen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat de digitale meter na 20 juli 2021 is geplaatst. Na de plaatsing heb je zes maanden om de premie aan te vragen.

Daarnaast is er al voorwaarde dat je op 14 januari 2021 nog van de voordelen van de terugdraaiende teller genoot. De installatie moet uiterlijk op 1 oktober 2021 zijn aangemeld bij de netbeheerder Fluvius. Het indienen van de aanvraag moet uiterlijk zes maanden na de plaatsing van de digitale meter worden verstuurd.

Geactualiseerd op

Lees meer over zonnepanelen