Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle groene energieleveranciers.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Digitale meter zonnepanelen: alle informatie

digitale meter zonnepanelen

Langzaam maar zeker is de netbeheerder Fluvius alle analoge energiemeters aan het vervangen door digitale energiemeters. Vooral voor huishoudens met zonnepanelen zal dit grote veranderingen met zich meebrengen. In dit artikel leggen we alles uit over de digitale meter met zonnepanelen als vervanging van de terugdraaiende teller.


Wat is een digitale meter zonnepanelen?

Sinds 1 juli 2019 is Fluvius begonnen met het plaatsen van digitale meters. De digitale energiemeter vervangt de oude, analoge energiemeter. In tegenstelling tot de analoge meter, gaat er bij de digitale energiemeter veel meer automatisch. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet meer nodig om de meterstanden handmatig door te geven.

De digitale meter heeft een digitaal display waarop de informatie is af te lezen, in tegenstelling tot de analoge voorganger.

Op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Energie vergelijken doe je met CallMePower!

Mag je een digitale meter zonnepanelen weigeren?

In Vlaanderen is de installatie van een digitale meter verplicht en kan deze niet geweigerd worden. Bovendien heb je een digitale meter nodig om verschillende premies in Vlaanderen aan te vragen.

Vanaf 2023 is het waarschijnlijk mogelijk om een bekabelde digitale meter aan te vragen om elektromagnetische straling te vermijden.

Is een digitale meter voor zonnepanelen verplicht?

Hoewel je de digitale meter bij installatie niet kunt weigeren, is het hebben van een digitale meter niet noodzakelijk voor huishoudens met zonnepanelen. Je kunt er dus voor kiezen om te wachten tot Fluvius contact opneemt voor de installatie van een digitale meter.

Indien je nieuwe zonnepanelen gaat plaatsen, zal Fluvius automatisch een digitale meter installeren. Dit kan bij het aanmelden van de installatie, maar ook al enige tijd daarvoor. Aan het einde van dit artikel leggen we uit hoe je een Fluvius digitale meter zonnepanelen kunt aanvragen.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle groene energieleveranciers.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of bel ons op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Veranderingen digitale meter met zonnepanelen

De introductie van de digitale meter zal vooral voor huishoudens met zonnepanelen een impact hebben. In dit onderdeel bekijken we wat de gevolgen van de digitale meter zijn voor eigenaren van zonnepanelen in Vlaanderen.

Terugdraaiende teller en prosumententarief zonnepanelen

Voorheen konden eigenaren gebruik maken van de terugdraaiende teller voor zonnepanelen en betaalden ze het prosumententarief. Door de komst van de digitale meter bestaat de terugdraaiende teller niet meer.

Huishoudens met een digitale meter ontvangen tegenwoordig een injectievergoeding voor de elektriciteit die ze op het energienet injecteren. Deze vergoeding wordt uitbetaald door de energieleverancier en is afhankelijk van de hoeveelheid groene stroom die is geïnjecteerd.

Digitale meter zonnepanelen en premies

Om de energietransitie in Vlaanderen te versnellen en huishoudens aan te moedigen om gebruik te maken van duurzame energiebronnen, heeft de Vlaamse regering enkele premies in het leven geroepen.

In Vlaanderen is het hebben van een digitale meter verplicht om enkele premies aan te vragen, zoals de zonnepanelen premies. Als er geen digitale meter in de woning aanwezig is, kan deze worden aangevraagd bij de netbeheerder. De digitale meter moet binnen 90 dagen na de aanmelding van de zonnepanelen worden geplaatst om aanspraak te maken op de premies.

Meer groene stroom verbruiken? Sluit een energiecontract af bij een groene energieleverancier en verklein je ecologische voetafdruk!

Digitale meter zonnepanelen en capaciteitstarief

Vanaf 1 januari 2023 wordt in Vlaanderen het capaciteitstarief ingevoerd. Door het toenemende gebruik van onder andere zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s verandert het elektriciteitsgebruik en daarmee ook de piekmomenten op het net. Dit vraagt ook om meer investeringen van de netbeheerders.

Voor gebruikers van de digitale meter wordt dit tarief berekend op basis van de gemiddelde piek kWh per maand berekend over 12 maanden tijd. Over het algemeen zal de invloed van het capaciteitstarief op de energiefactuur voor een huishouden met een gemiddeld verbruik beperkt blijven.

Hogere energiefactuur door capaciteitstarief? Je energiefactuur verlagen doe je met de tips van CallMePower.

Hoe werken zonnepanelen met digitale meter?

Om de injectievergoeding en de premies te ontvangen, moet de digitale meter worden gekoppeld aan de zonnepanelen. Doordat dit geheel digitaal gaat, is dit proces gemakkelijker dan bij de terugdraaiende teller. We leggen je hieronder uit hoe het werkt.

Injectietarief voor zonnepanelen slimme meter

De digitale energiemeter wordt ook wel een slimme meter genoemd. Dit komt omdat deze energiemeter digitaal informatie kan registreren.

In tegenstelling tot de terugdraaiende teller, draait een digitale meter niet terug. Deze meter registreert namelijk de elektriciteit die je afneemt van je energieleverancier en de elektriciteit die je injecteert op het energienet apart van elkaar. Voor de injectie op het net ontvang je een vergoeding per kWh.

Compensatie digitale meter zonnepanelen De compensatie die je met een digitale meter ontvangt voor het leveren van groene stroom heet het injectietarief. Dit is een vergoeding per geleverde kWh.

Is het injectietarief beter dan prosumententarief?

In de meeste gevallen zal het injectietarief beter zijn dan het prosumententarief. Dit is vooral het geval als je de geproduceerde zonne-energie direct verbruikt. Huishoudens die het grootste gedeelte van de opgewekte stroom naar het energienet sturen kunnen mogelijk worden benadeeld door het injectietarief.

Het is mogelijk om te profiteren van het injectietarief door je verbruik aan te passen en apparaten aan te zetten als de zonnepanelen stroom opwekken of door een thuisbatterij te installeren.

Injectietarief
Injectietarief

Injectietarieven vergelijken?

Bel CallMePower om gratis alle injectietarieven in Vlaanderen te vergelijken.

Injectietarief
Injectietarief

Injectietarieven vergelijken?

CallMePower belt je gratis terug tijdens de openingsuren of bel op maandag - vrijdag van 8:00 - 19:00 uur en zaterdag van 8:30 - 17:30 uur.

Fluvius digitale meter zonnepanelen aanvragen

Zoals eerder gezegd, heb je een digitale meter nodig voor het aanvragen van de zonnepanelen premies. Daarnaast heeft een digitale meter nog enkele voordelen, zoals het gemakkelijk aflezen van je energieverbruik. Het is mogelijk om een digitale meter voor zonnepanelen bij Fluvius aan te vragen. In dit onderdeel leggen we uit hoe een aanvraag werkt.

Digitale meter zonnepanelen aanvraag

Huishoudens met zonnepanelen die zelf een digitale meter aanvragen bij Fluvius ontvangen een bonus van € 100. Om hier aanspraak op de maken moet de aanvraag voor een digitale meter zonnepanelen tussen 19 juli 2021 en 31 december 2023 worden ingediend.

Maximaal kan er € 100 per EAN-code worden toegekend. Bovendien dekt deze bonus de kostprijs van € 88 die je aan Fluvius moet betalen bij een vervroegde aanvraag van de digitale meter.

Hoe digitale meter met zonnepanelen aansluiten?

Het aansluiten van de digitale meter gebeurt door Fluvius. Zodra Fluvius contact met je heeft opgenomen of je een afspraak met Fluvius hebt gemaakt voor de installatie, zal er een technieker van de netbeheerder langskomen om de nieuwe energiemeter te installeren. Let op dat de installatie enkel de energiemeter betreft en er dus geen nieuwe meterkast wordt geplaatst.

De technieker van Fluvius zal op dit moment ook de zonnepanelen koppelen aan de digitale meter, zodat je het injectietarief kunt ontvangen voor de zonne-energie die je het energienet op stuurt.

Zonnepanelen offerte
Zonnepanelen offerte

Offerte voor zonnepanelen ontvangen?

Vraag gratis en geheel vrijblijvend een offerte en besparingsanalyse aan voor de installatie van zonnepanelen bij Belivert.


Klik hier voor een gratis offerte
Geactualiseerd op

Lees meer over zonnepanelen