Wij zijn open op zaterdag en zondag

Wij zijn op zaterdag en zondag telefonisch bereikbaar. Neem contact op met onze experts voor vragen en/of problemen.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle groene energieleveranciers.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk met onze gratis energievergelijker.

Windenergie opwekken met windmolens uitgelegd

Geactualiseerd op
minuten lezen
windenergie

Wind is er in België in overvloed. Deze kracht van de wind kunnen we omzetten in energie. Windmolens zijn er in verschillende soorten en maten en zijn steeds vaker te vinden in België, maar ook op de Noordzee. In dit artikel leggen we uit hoe windmolens precies werken, hoe windenergie opgewekt kan worden en of windmolens wel rendabel zijn.

Wat is windenergie?

Fossiele brandstoffen zullen op een gegeven moment opraken en zorgen voor luchtvervuiling en klimaatverandering. Geen wonder dat het met windenergie voor de wind gaat en deze vorm van groene stroom nog steeds in populariteit aan het stijgen is.

Bij deze vorm van groene stroom gebruikt met de windkracht die wordt uitgeoefend op de wieken van de windmolen om een elektrische generator aan te drijven, en zo energie op te wekken. De opbrengst van windenergie is afhankelijk van het vermogen van de turbine, de hoogte van de windmolen en de windsnelheid.

Groene energie thuis? Bekijk de groenste energieleverancier van België voor écht groene stroom!

Soorten windmolens en windparken

Niet alle windmolens zijn hetzelfde. Tegenwoordig zijn windmolens op verschillende plekken te vinden en werken deze windmolens ook allemaal nét iets anders. We kunnen vier verschillende soorten windmolens onderscheiden:

  1. Industriële windmolens op land: zijn aan te treffen op het vasteland (onshore) lang haven- en industriegebieden, autosnelwegen, spoorwegen, dijken of kanalen. Ze hebben een horizontale as, een hoogte van circa 80 meter en twee of drie wieken die in een verticaal vlak draaien.
  2. Industriële windmolens op zee: zijn aan te treffen op zee (offshore) in windmolenparken. Met één van de bladen in de hoogste (verticale) stand is een windmolen op zee ongeveer 190 meter hoog. Windmolens op zee produceren over het algemeen 40 % meer stroom dan windmolens op land.
  3. Drijvende windmolens: onlangs werd voor de Schotse kust het eerste drijvende windmolenpark in dienst genomen. Intussen hebben andere landen ook plannen voor een drijvend windmolenpark, maar de ontwikkeling ervan is nog steeds in een beginfase.
  4. Particuliere windmolens: windmolens kunnen worden geplaatst voor particulier of zakelijk gebruik. Particuliere windmolens zijn over het algemeen maximaal 15 meter hoog en hebben een maximaal vermogen van 25 kilowatt.

Windmolens hoogte

Door hoogte van een windmolen hangt af van de locatie waar de turbine geplaatst wordt en het soort windmolen. De Windmolens op de Noordzee hebben een hoogte van ongeveer 190 meter, terwijl een particuliere windmolen slechts 25 meter hoog is. Een windmolen op land is over het algemeen tussen de 80 en 140 meter hoog.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle groene energieleveranciers.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk met onze gratis energievergelijker.

Voordelen van windmolens en windenergie

Windmolen

Windenergie is een groene energiebron die een groot aantal voordelen met zich meebrengt. Een groot aantal overheden, maar ook particulieren en bedrijven, zijn wereldwijd aan het investeren in windenergie en zien het als een van de belangrijkste vormen van elektriciteitsproductie voor de toekomst. Hieronder zetten we alle voordelen van windenergie op een rij.

Windenergie als duurzame energiebron

Windenergie is een onuitputtelijke energiebron. Hoewel het niet altijd waait, zal het niet opeens ophouden met waaien. Daarnaast komt er bij het opwekken van de elektriciteit geen CO2-uitstoot vrij, waardoor de impact van windenergie op het milieu zeer klein is.

Enkel bij de productie en plaatsing van windmolens komt CO2-uitstoot vrij. De CO2-uitstoot die hierbij vrijkomt is echter een stuk kleiner en niet te vergelijken met de CO2-uitstoot van elektriciteitsproductie met fossiele brandstoffen, zoals aardgas.

Kleine fysieke afdruk met windenergie

Hoewel een windmolen wellicht niet het mooiste uitzicht is, is de fysieke afdruk van windenergie relatief klein. De grond onder een windmolen blijft beschikbaar voor landbouw. Iets dat bij zonnepanelen niet het geval is. Daarnaast kunnen windmolens ook gemakkelijk op zee worden geplaatst, waar de impact van de plaatsing nog kleiner is.

Windmolens als vijand van vogels

Een argument dat veel tegenstanders van windenergie en windmolens gebruiken is dat de turbines gevaarlijk kunnen zijn voor vogels en vleermuizen. Er zijn meerdere gevallen gemeld waarbij een beschermde vogel tegen de wieken van de windmolen is aangevlogen en daardoor is overleden. Voorlopig overlijden er echter nog meer vogels door elektriciteitskabels, gebouwen, auto’s of de scherpe tanden van een kat. Daarnaast is dit probleem ook minder groot voor windmolens op zee.

Klimaatneutraal leven? Door CO2-compensatie kan je helemaal klimaatneutraal leven!

Nadelen van windmolens en windenergie

Net zoals de meeste energiebronnen, hebben windmolens en windenergie ook enkele nadelen. Deze nadelen wegen ook mee in de keuze van overheden, particulieren en bedrijven om te kiezen voor andere duurzame energiebronnen, zoals waterkracht. Hieronder zetten we alle nadelen van windenergie op een rij.

Geen windenergie zonder wind

Het grootste nadeel van windenergie is dat het geen betrouwbare energiebron is. Het is niet mogelijk om een land volledig van windenergie te voorzien, doordat er bij dagen zonder wind een tekort aan stroom zal ontstaan. Windenergie is een goede toevoeging als groene energiebron, maar zal nooit een zeer groot gedeelte van de energievoorziening uitmaken.

Windenergie moet worden ondersteund door andere groene energiebronnen, zoals biogas, biomassa, geothermie en zonne-energie, of door kernenergie en fossiele brandstoffen.

Landschapsvervuiling en overlast door windmolens

Velen vinden de hoge windmolens niet passen in het landschap. De vaak zeer grote turbines zorgen voor landschapsvervuiling. Dit is op te lossen door de windmolens op zee te plaatsen, maar ook in dit geval zijn de turbines vaak vanaf het land te zien.

Verder maken omwonenden bezwaar tegen de rode veiligheidsverlichting die vliegtuigen en helikopters ‘s nachts attent maakt op de aanwezigheid van windmolens. Ook maken de windmolens geluid dat storend kan zijn voor omwonenden en kan de slagschaduw van de wieken hinderlijk zijn bij een laagstaande zon.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

Bel CallMePower voor een gratis vergelijking van alle groene energieleveranciers.

Groene energiecontract
Groen energiecontract

Groen energiecontract afsluiten?

CallMePower belt je gratis terug tijdens onze openingsuren of vergelijk met onze gratis energievergelijker.

Energieleveranciers met windenergie

Voorlopig is het vanuit financieel oogpunt nog onaantrekkelijk om een eigen windmolen te kopen. Daarnaast is een grote windturbine in je achtertuin niet de beste manier om de buren blij te maken. Gelukkig zijn er meerdere energieleveranciers in België die windenergie aanbieden!

Welke energieleveranciers bieden windenergie aan?

Een groot gedeelte van de Belgische energieleveranciers bieden windenergie aan. Vaak is dit een gedeelte van de groene stroom en wordt het in combinatie met zonne-energie of waterkracht aangeboden. Hieronder zijn alle groene leveranciers weergegeven die windenergie aanbieden en het percentage geleverde windenergie.

Leveranciers windenergie België
Energieleverancier Percentage windenergie Meer informatie
Aspiravi 9 % 02 588 92 38
Bolt 31,1 %
Dats 24 100 %
Ebem 11,9 %
Ecopower 89,4 %
Elegant 93,6 %
Eneco 94 %
TotalEnergies 9,1 %
Mega 12,3 %
Trevion 27,7 %
Wind Voor A 100 %
Wase Wind 100 %

Bron: VREG herkomstvergelijker 2021

Vond je deze informatie nuttig? 100% van de 6 stemmen vond de informatie nuttig.

Contacteer ons

voor gratis hulp en advies

Energie-advies van CallMePower

Bel de energie-experts van CallMePower voor advies of als je vragen hebt. (Wachttijd bedraagt momenteel: 1 minuut)

De energie-experts van CallMePower bellen je gratis terug tijdens onze openingsuren.